ÖP: Efter lyckat försök - fler ska få vård på avstånd

november 2019

Vården har koll på Elisabeths hjärta på avstånd – nu ska succén ut i länet

Ett armband, en våg och en blodtrycksmätare har gjort att färre drabbas av komplikationer av hjärtsvikt i Ragunda kommun. Direkt chattkontakt med sjuksköterskor har gjort invånarna friskare. Nu ska fler i Jämtland och Härjedalen få chansen att bli mer kuranta.

Elisabeth Raftsjö Södergren från Stugun bär sedan i våras ett armband som kartlägger hennes liv. Tät kontroll av vikt, blodtryck, antal promenerade steg och medicindos rapporteras direkt till sjuksköterska.

– Det funkar väldigt bra för mig. Jag har rört mig mer och känner pressen hur viktigt det är att jag rör mig för att må bra.

Elisabeth har alltid levt ett aktivt liv, men hon har ändå ett högt blodtryck som hon medicinerats för sedan 40-årsåldern. Hon deltar det som tidigare var Ragundas pilotprojekt, men som nu ska ut i hela Region Jämtland Härjedalen. Här använder man så kallad hem-monitorering på kroniskt sjuka. Genom att man har ett kit med armband, våg, blodtrycksmätare och direktkontakt med sjuksköterskor från hemmet får Elisabeth bättre koll på sin hälsa.

Om värdena är ostabila kollar Elisabeth Raftsjö Södergren blodtrycket på sig själv morgon och kväll, annars kan det räcka med en gång i veckan. Hon har också blivit bättre på att promenera. Rutinen är att hinna gå 10 000 steg på en dag för att må bra, även om rekommendationen från hennes distriktssköterska bara är på 5000 steg.

– Jag ser bara positivt på det här och mår så bra utav det. Jag kan verkligen rekommendera det för andra.

Tidigare hade hon årlig kontakt med sin läkare för att kontrollera att hennes blodtrycksmedicin låg på en bra nivå. Nu ser hennes sköterska direkt när värdena drar iväg åt något håll. Då ringer sjuksköterskan upp. I systemet kan Elisabeth också chatta med sin vårdpersonal som kollar hur hon mår både psykiskt och fysiskt. Här kan de i också bestämma att hon behöver träffa läkare för att justera hennes medicin.

När hem-monitoreringen nu fungerat så pass bra i Ragunda kommun ska konceptet tas vidare till hela länet. Sjuksköterskan Linda Göransson på Stuguns hälsocentral leder utvecklingen. I regionens nysatsning ingår bland annat kroniskt sjuka i diabetes och högt blodtryck.

– Det här är verkligen att arbeta förebyggande, förklarar hon.

Och i armbands-gänget ser man redan resultat. Inga av deltagarna med armband och direktkontakt med sköterska har, sedan starten för ett och ett halv år sedan, försämrats i sin hjärtsvikt så det lett till sjukhusinläggning.

– Det här är ju egenvårdsstöd som vi ser lättar på bland annat akutsjukvården. Behandling av kroniskt sjuka tar upp 80-85 procent av svenska sjukvården, säger LindaGöransson.

– En ambulanstransport kostar 20 000 kronor. Att vi gör att någon inte får en stroke eller hjärtsvikt bidrar både till att människor mår bättre och lättar på kostnaderna för regionen. Tio patienter har vi kunnat plocka bort medicinen helt på, vilket är helt otroligt.

"Målet är att så många som vill delta ska få delta i det här"

Några patienter tycker chattfunktionen är perfekt för kort och tät uppföljning. Andra vill bli uppringda och några får hembesök när blodtrycket inte har kollats på länge. Linnea Sahlin och Linda Jakobsson sitter i Hammarstrand och hjälper till med tekniskt strul och ser till att alla med armbanden mår bra. Nu rekryteras både fler patienter och sjukvårdspersonal. Ett utspritt team kommer att kunna serva patienter över hela regionen framöver.

– Målet är att så många som vill delta ska få delta i det här, berättar Linda Göransson.

– Det här tar inte bort våra gamla hälsocentraler och ska inte fungera som en Kry-app. Det ska få våra patienter att själva vilja jobba med sin egen hälsa, säger Lotten Albertsson som är distriktssköterska i Stugun, som både har kontakt med patienter på hälsocentralen och i chatt och telefon.

Förutom att armbanden får patienterna att må bättre ser projektledaren Linda Göransson också att personalen i vården ska få bättre arbetsmiljö genom det nya arbetssättet.

– Om vi ska behålla personal i vården måste vi modernisera arbetsvillkoren. Man ska inte behöva vara här på hälsocentralen 8 till 17 varje dag. Om man ansvarar för kontakten med de kroniskt sjuka i armbanden, kan man sitta hemma vissa stunder.

Källa: ÖP.se (https://www.op.se/artikel/varden-har-koll-pa-elisabeths-hjarta-pa-avstand-nu-ska-succen-ut-i-lanet)

Läs hela artikeln på op.se
Är du nyfiken på vår lösning?
Tag kontakt med oss så kan vi berätta mer om hur vi hjälpt Region Jämtland/Härjedalen att påbörja omställningen till en Nära Vård med hjälp av ImagineCare som stöd i egenvården.
JAG VILL VETA MER